Onderwijs
Onderwijs

Visual Management en Lean in het onderwijs

'Lean' en Visual Management zijn gericht op het toevoegen van waarde voor de klant, op voortdurend verbeteren en het voorkomen van verspilling. Hier kan ook het onderwijs zijn voordeel meedoen: 'lean' kan bijdragen aan een snellere inschrijving van studenten, een betere aanwezigheidsregistratie van studenten, minder tijdverspilling aan diplomering en examinering. Als dit lukt ontstaat meer ruimte voor bijvoorbeeld docenten om te doen waarvoor ze zijn aangenomen: onderwijs geven.

Visualiseer aanwezigheid en creëer overzicht

Visual management kan o.a. gebruikt worden voor het visualiseren van aanwezigheid van studenten. Voor een onderwijs instelling in midden Nederland hebben we een wie-is-waar-bord ontwikkeld (zie afbeelding), ook wel "Even weg bord" genoemd, waarop de locatie van studenten aangegeven kan worden. Tijdens praktijkvakken voeren studenten van deze school opdrachten uit op diversen plekken in het gebouw school. Dat kan de werkplaats zijn, maar ook de kas of de keuken. Studenten geven middels een geprinte naammagneet op een bord aan waar ze zich bevinden. Het wie-is-waar-bord geeft de docent een goed overzicht van wie zich waar bevindt.

Kwaliteit en kosten verbeteren

De toepassing van lean in het onderwijs komt steeds meer van de grond. Ook een onderwijs instelling heeft tegenwoordig een strategisch plan met doelstellingen en prestatie indicatoren, met name op kwaliteit en kosten. Het sturen op kwaliteit en kosten en het continu verbeteren van de kwaliteit en kosten is dan een logische volgende stap. Een aantal toepasbare indicatoren zijn o.a. lesuitval, financiele resultaten, studenttevredenheid en schoolverzuim. Sturing begint met visualiseren van de prestaties voor het eigen personeel en/of de studenten door middel van een Onderwijs Prestatie Bord. De indicatoren worden door de leiding zelf ververst en het bord hangt in docentenkamer.

Organisatie bekeken door een organisatiebord

In een onderwijs instelling zijn doorgaans veel mensen werkzaam en is het verloop van studenten groot. Onmogelijk dus om iedereen persoonlijk te kennen. Een organisatiebord kan daarbij helpen. Studenten en collega’s kunnen op het organisatiebord in een oog opslag de organisatie overzien. Voor een onderwijs instelling in Zuid-Nederland hebben we een organisatiebord ontworpen waarop de foto’s van docenten gepresenteerd staan. De foto’s (incl namen en titels) hangen achter een A5 magneetvenster en kunnen gemakkelijk gewisseld worden. Het organisatiebord (ook wel smoelenbord) hangt op de gang van de onderwijs instelling.

Lees hoe onderwijsinstelling het Wellant College visualisatieborden inzet met hun "Even weg" borden.

Advies?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Wij brainstormen graag en denken met u mee wat voor u de beste opties zijn. Maatwerk leveren en advies geven is wat we doen. Contact met Visual Workplace.