Transport & Logistiek
Transport & Logistiek

Visual Management en Lean in transport en logistiek

De economische omstandigheden dwingen bedrijven in de transport en logistiek sector meer dan ooit tevoren om risico’s af te dekken en rendement te verhogen. Hiervoor moeten interne en externe processen op orde worden gebracht. Lean en Visual Management kunnen hierin een goede bijdrage leveren. 

Clean Lease Fortex voorbeeld

Lean in de transport en logistiek

In de transport en logistiek zijn de principes lean al op een aantal vlakken doorgevoerd. Bij Lean Logistics komt het er voornamelijk op neer dat zoveel mogelijk overbodige voorraden worden geëlimineerd, en dat processen pas worden opgestart als dat echt nodig is, bijvoorbeeld omdat een eindgebruiker om een bepaald product heeft gevraagd (het pull principe). Dankzij de "Lean" gedachte zijn al in menig warehouse de voorraden flink geslonken. Maar er zit ook een keerzijde aan omdat voorraden een noodzakelijke buffer vormen om bedrijfsprocessen soepel te laten verlopen. Bij te lage voorraden zullen immers de bestelkosten en handlingkosten hoger liggen.

Teamwerking in de transport en logistiek

In warehouses vinden werken vaak flinke groepen mensen. Ieder met de eigen planning van activiteiten van de dag. Om de activiteiten te stroomlijnen zullen de teams regelmatig samen komen om de voortgang te bespreken. Voor een logistiek bedrijf in zuid Nederland hebben we een teambord ontwikkeld (afbeelding) dat in het warehouse hangt. Op basis van dit bord bespreekt het team wekelijks de gang van zaken. Op het bord is informatie, waaronder planningen, weergegeven in magneetvensters (afbeelding). De informatie is eenvoudig te verwisselen.

Clean Lease Fortex

Visuele hulpmiddelen in de transport en logistiek

Ook in de sector transport en logistiek wordt gebruik gemaakt van visualisatie materialen. Voor diverse logistieke bedrijven hebben we visualisatie materialen verzorgd. Zelfklevende voetstappen zijn o.a. door een bedrijf in zuid Nederland ingezet om looppaden te visualiseren met als doel de routing in het bedrijf veiliger te maken. Magnetische folderbakken zijn door een logistiek bedrijf in midden Nederland ingezet om het proces van planning en verzending te visualiseren. Daarnaast zijn nog vele andere toepassingen denkbaar in de sector transport en logistiek.
 

Brainstormen?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Wij brainstormen graag en denken met u mee wat voor u de beste opties zijn. Maatwerk leveren en advies geven is wat we doen. Contact met Visual Workplace​.