Bouw & Infra
Bouw & Infra

Lean bouwen - continu verbeteren in bouw en infra

In de bouw en infra blijken de principes van lean uitstekend toepasbaar. Een aantal ondernemingen past het principe Lean Bouwen toe. Het verbeterproces is een elementair onderdeel van lean bouwen en vormt de basis van continu verbeteren op de werkvloer, resulterend in meer waarde voor de klant, minder verliezen en meer plezier op het werk. Voor een bouwonderneming in west Nederland hebben we een lean verbeterbord ontworpen (zie afbeelding) waarbij verbeterideeën ingediend worden op A4-formaat. Via de linkerzijde van het lean bord kunnen teamleden verbetervoorstellen indienen. Van links naar rechts doorlopen de voorstellen de diverse stadia op het lean bord. Er is ruimte op het lean bord voor verkiezing van het beste idee van de maand en commentaar van de teamleader.

Lean bouwen - doelstellingen in bouw en infra

Middels een doelstellingenbord zijn projectdoelstellingen te volgen, op kantoor of de bouw locatie zelf. Dit hulpmiddel wordt steeds meer gebruikt in het lean bouwen principe. Voor een bouwonderneming in west Nederland hebben we een doelstellingenbord gemaakt waarop de doelstellingen van een groot project gevisualiseerd staan. Per doelstelling is een analyse opgesteld en een actieplan gemaakt. De voortgang van het project wordt frequent besproken aan de hand van dit doelstellingenbord.   

Lean bouwen - 5S werkplekorganisatie in bouw en infra

Iedere lean bouw en infra locatie is geholpen bij een georganiseerde werkplek. Zoektijden verminderen en fouten worden voorkomen. Het lean proces van 5S werkplekorganisatie wordt in een aantal bouwondernemingen actief toegepast.

Een aantal materialen dragen bij aan een georganiseerde werkplek. Zo wordt de memorail gebruikt voor het presenteren van bouw- of bestektekeningen. Tekeningen kunnen in de rails gehangen worden. Vloermarkering kan men gebruiken om materialen in de werkplaats een vaste plek te geven. En met 5S labels kunnen overbodige materialen gemarkeerd worden.  
 

Advies?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Wij brainstormen graag en denken met u mee wat voor u de beste opties zijn. Maatwerk leveren en advies geven is wat we doen. Contact met Visual Workplace​.