Gezondheidszorg
Gezondheidszorg

Visual management en Lean in de zorg

De toepassing van Visual Management in de zorgsector gaat met grote stappen vooruit, mede door de intrede van lean verbetertechnieken. Het doel van lean in de zorg is de kwaliteit te verbeteren en de patient tevredenheid te verhogen. Door de kwaliteit van de zorg te verhogen kunnen de kosten worden verlaagd. Visual Management biedt steun bij het verbeteren van de kwaliteit in de zorg en in dat kader wordt gebruik gemaakt van verbeterborden. 

Kwaliteit in de zorg verbeteren

Door gebruik van verbeterborden wordt de betrokkenheid van medewerkers verhoogd en het verbeterproces geborgd. Voor een ziekenhuis in Zuid Nederland hebben we verbeterborden ontwikkeld (zie afbeelding) waarbij verbeterideeën ingediend worden aan de hand van A5 verbeterkaarten. De verbeterborden helpen de afdelingen om tijdig verspillingen op te sporen en deze daadkrachtig aan te pakken.

Transparantie in de zorg verbeteren

De zorg vertoont steeds meer transparantie. Organisaties als Zichtbare Zorg ondersteunen de zorg bij het leveren van transparantie en kwaliteit. In zorginstellingen worden kwaliteitsindicatoren steeds vaker gevisualiseerd, zelfs in het publieke domein. Deze transparantie wekt vertrouwen bij de patiënten en medewerkers. Voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch hebben we een kwaliteitsmuur ontworpen (zie afbeelding) waarop de kwaliteitsindicatoren gepresenteerd worden. De kwaliteitsindicatoren worden door de afdelingen zelf ververst en het bord hangt in het publieke domein.

5S methode in de zorg

Een goede organisatie van de werkplek kan de kwaliteit van de zorg flink verbeteren. Het voorkomt fouten en reduceert zoektijden. Vaak wordt 5S in de zorg geïmplementeerd door 5S-teams. Materialen krijgen een vaste plek en aanduiding waardoor de afdeling opgeruimd blijft. Voor een ziekenhuis in Zuid Nederland hebben we iconen ontwikkeld (zie afbeelding) voor de plaatsaanduiding van zorg specifieke hulpmiddelen (bijv een po-stoel, infuuspaal, zuurstofbom of waskar). Deze iconen worden op afdelingen gebruikt om plaatsbepaling te faciliteren.

Kwaliteit binnen het Jeroen Bosch ziekenhuis

Het Jeroen Bosch ziekenhuis heeft een informatieve video gemaakt over kwaliteit en de kwaliteitsmuur binnen  in het JBZ. Meer weten over het verhaal van het Jeroen Bosch ziekenhuis. Lees dan hier de klantcase Jeroen Bosch Ziekenhuis

Advies rondom Visual Management in de zorg?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Wij brainstormen graag en denken met u mee wat voor u de beste opties zijn. Maatwerk leveren en advies geven is wat we doen. Contact met Visual Workplace​.