Home » Visual Management » FrieslandCampina
FrieslandCampina
FrieslandCampina

Schaduwborden vaste plek voor lijnwissels

Elke dag voorziet ze miljoenen consumenten verspreid over de wereld van zuivelproducten met waardevolle voedingsstoffen uit melk. Als leverancier van verschillende soorten zuiveldranken, kindervoeding, kaas en desserts, is ze een echte koploper te noemen. Voor deze klantcase gaan we naar Leeuwarden en bezoekt Visual Workplace de fabriekshallen van FrieslandCampina om een oplossing op maat te bieden voor het vastleggen van vaste plaatsen voor de lijnwissels in de fabriek.

FrieslandCampina schaduwbord lijnwissel D

Organiseren

Joop Simons, de allround voedingsoperator binnen de multinational, besefte zich dat het broodnodig was de werkplekken binnen FrieslandCampina te organiseren zodat alle materialen gemakkelijker vindbaar zouden zijn. Omdat Visual Workplace al jaren een zeer trouwe leverancier is van FrieslandCampina, besloot Joop dit unieke vraagstuk bij Visual Workplace neer te leggen: ”Binnen onze fabriek werken we met verschillende lijnwissels waardoor de producten in de juiste banen worden geleid. Deze wissels lagen tot voor kort los op de grond waardoor de medewerkers ze niet goed konden vinden en er tevens ook erg gevaarlijke situaties ontstonden. Dat moest anders.”

De fabriekshal van FrieslandCampina efficiënt inrichten met de 5S methode als leidraad was voor Visual Workplace een uitdagend project. Zo heeft Visual Workplace niet alleen schaduwborden geleverd met de unieke schaduwen van de lijn-wissels erop, er is nagedacht over hoe Visual Management voor nog meer efficiëntie binnen de fabriekshal kon zorgen. De lijnwissels zelf zijn daarom voorzien van herkenbare kleuren die corresponderen met de kleuren op de visualisatieborden. Tevens is elke lijn voorzien van een uniek nummer, dat bij elke medewerker bekend is. Deze unieke lijnnummers zijn ook visueel gemaakt op de schaduwborden. Voor het bevorderen van standaardisatie, zijn op de borden ringbanden geplaatst met werk-instructies, ter informatie voor de medewerkers. Ook heeft Visual Workplace gezorgd voor meer veiligheid in de bedrijfshal door het plaatsen van stootranden.

FrieslandCampina Schaduwbord lijnwissel B in fabriek

Passend plaatmateriaal

Samen met Visual Workplace heeft FrieslandCampina besloten dat de Economy schaduwborden het meest geschikt zouden zijn in de hallen. Economy schaduwborden zijn gemaakt van een kunststof plaatmateriaal genaamd FOREX® (meer info: www.schaduwborden.nl). Dit type plaatmateriaal is zeer geschikt om te gebruiken in dergelijke werkomgevingen als die van FrieslandCampina, waar gewerkt wordt met verpakte voedingsmiddelen.

Verandering

De reactie van Joop Simons na de implementatie van schaduwborden in de fabriekshallen: “De nieuwe schaduwborden matchen nu met de wissels. Zo weten we exact welke wissels waar moeten komen te hangen. Een maatwerk oplossing met een groot rendement in efficiëntie. Het percentage van de wissels dat goed verloopt is aanzienlijk gestegen. Medewerkers kunnen door de invoering van schaduwborden sneller schakelen en hoeven niet meer naar de juiste wissel te zoeken omdat alle wissels een vaste plaats hebben gekregen”.

Na de eerste levering op de afdeling waren de ploegleiders blij verrast en is het 5S verbeterproces organisatie breed uitgerold. “De processen lopen nu soepeler en kosten minder tijd”, aldus Joop.

FrieslandCampina Schaduwbord lijnwissel A

Schaduwborden voor alle soorten materialen

Niet alleen lijnwissels en schoonmaakmaterialen kunnen geplaatst worden op schaduwborden zoals u ziet. Bent u benieuwd welke voordelen schaduwborden bieden voor uw organisatie? Wij denken graag met u mee voor een maatwerk oplossing zodat ook u meer efficiëntie kunt behalen. Neem direct contact op met TnP voor de mogelijkheden.

FrieslandCampina lijnwissels in fabriek