Home » Visual Management » Euroma Schijndel
Euroma Schijndel
Euroma Schijndel

Op de werkvloer, bij Koninklijke Euroma B.V. (Schijndel)

BAS HEEREN (PLANT MANAGER) | 10-2021

Bij de naam Euroma denk je misschien vooral aan de potjes kruiden en specerijen in de supermarkt. Maar het bedrijf maakt heel veel smaakoplossingen als product voor internationale food bedrijven. In Schijndel produceren ze 'fresh convenience' producten, zoals dressings, vinaigrettes en sauzen. Dit met een enthousiast team van ongeveer 60 medewerkers in een 5 ploegen systeem.

Operationele structuur

Bas is sinds 2016 werkzaam bij Euroma en geeft aan dat hij het bedrijf een mooie transitie heeft zien doormaken. “5 jaar geleden zijn we met deze duidelijke Operationele Structuur gestart, met als concreet doel om de communicatie op de werkvloer te verbeteren. De DOO borden (Dagelijks Ochtend Overleg) waren een eerste visuele stap."
"We draaien in Schijndel met 12 productielijnen. Iedere lijn heeft zijn eigen DOO bord. Het wordt gebruikt als dagstart en tijdens de ploegenoverdracht.”

"Een krachtige tool, omdat het DOO bord laagdrempelig is, alles wordt door de operator zelf genoteerd en vastgelegd, informatie wordt gedragen."

Operationele structuur

"In deze structuur zien ze ook letterlijk dat escalaties worden opgepakt en teruggekoppeld. Daarnaast is het echt voor de medewerker en absoluut geen management tool.”

Wat duidelijk zichtbaar is in de organisatie, is dat de borden een doorvertaling van organisatiedoelen (KPI’s) naar lijndoelen bevatten. Bij binnenkomst hangt een groot Start-up bord waar elke operator bij aanvang dienst geinformeerd wordt op KPI en plannings statussen.

Bas geeft aan dat deze structuur inmiddels stevig staat. Zoals met alle verandering was er uiteraard weerstand in het begin.

“Verandering kost nou eenmaal tijd. Uiteindelijk staat iedereen achter het feit dat dit de juiste manier is om onze plant aan te sturen. Alle medewerkers ontvangen de juiste en actuele informatie.”

"Het grootste effect op de werkvloer van deze visuele structuur is rust en overzicht."

“Het klinkt eenvoudig, maar het is zo belangrijk om te hebben. Zo laat je zien dat je de controle hebt. Mensen houden zich graag vast aan structuur. Als we dan ook nog vanuit een Audit terug krijgen dat de productieruimtes er schoon, opgeruimd en overzichtelijk uit zien, dan zijn we trots.”

Dit artikel in ons magazine ontvangen?

 

Wil jij ons magazine ontvangen, vol met Visual Management inspiratie?
Vul hier jouw gegevens in en ontvang een exemplaar via de post.