Home » Visual Management » Bakker Barendrecht
Bakker Barendrecht
Bakker Barendrecht

Safety Signing, Veiligheidsprotocollen bij Bakker Barendrecht

MATTIJS SMIT (PERFORMANCE EXCELLENCE COÖRDINATOR) | 03-2021

Bij Bakker Barendrecht is het niet altijd wat het lijkt. Zo handelt het bedrijf niet in broden of banketproducten, maar in groente en fruit. Het is een van de grootste internationale groente- en fruitbedrijven van Nederland, gevestigd in Ridderkerk. Het heeft kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel staan. Een goede safety signing is van groot belang voor een veilige werkomgeving van de 800 medewerkers. Het appel-bedrijfslogo, dat al sinds 1930 op de gevel prijkt, speelt in alle uitingen een belangrijke rol.

Veiligheidsvoorschriften

Wat bij Bakker voorop staat, is het streven naar optimale kwaliteit én veiligheid. "Door de jaren heen zijn er verschillen ontstaan in de manier waarop afdelingen hun werkprocessen communiceren", zegt Mattijs Smit, Performance Excellence Coördinator bij Bakker. Hij kreeg samen met Mitch Houtkoper (Projectleider Operations), in 2018 de taak om de wildgroei van documenten, iconen en borden terug te brengen tot één routing, zodat medewerkers in een oogopslag kunnen zien met welke veiligheidsvoorschriften ze te maken hebben of hoe een planning in elkaar steekt.

Veiligheidsprotocollen Bakker Barendrecht (Food Safety)

DE OPDRACHT

"In één overzicht laten zien welke veiligheids- en kwaliteitsvoorschriften er gelden over de diverse zones heen.”

Veiligheidssignalering Bakker Barendrecht

Internationale doelgroep

"We werken bij Bakker met vaste medewerkers en uitzendkrachten, van wie een deel uit het buitenland komt, of een andere taal als moedertaal heeft. Bij het creëren van één bedrijfstaal was het dus ook belangrijk dat we iconen gebruikten die voor iedereen duidelijk zijn", zo legt Mattijs uit. Hij schakelde de hulp van Visual Workplace in om deze klus te klaren.

Conceptuele schetsen

Mattijs: "We zijn begonnen met een rondleiding door het gebouw. Puur om te zien welke prikkels je ervaart als je binnenkomt en ook om te zien welke informatie iemand nodig heeft die hier voor de eerste keer komt. Vervolgens heeft Visual Workplace de vertaalslag gemaakt naar o.a. een eenduidige en 'frisse' vormgeving." "Dit was nog een flink proces voor Visual Workplace, gezien wij de juiste tekst hadden maar een totaalconcept nog niet aanwezig was. Vanuit enkele eerste schetsen zijn we tot ontwerpen en een eindresultaat gekomen."

Safety Signing Bakker Barendrecht

Controleren & finetunen

"Bij iedere stap in dit proces hebben we mijn collega’s gevraagd om feedback te geven op de voorstellen." Dat bleek nog een hele klus: "Veel medewerkers betekent ook veel verschillende meningen", vertelt hij lachend. Nu, bijna twee jaar nadat hij aan het project begon, is hij trots op de progressie die is geboekt. Overal in het gebouw hangen borden en stickers met herkenbare symbolen en duidelijke informatie. "Het roept veel reacties op en dat ervaar ik als een compliment", zegt Mattijs, die alweer uitziet naar de volgende uitdaging. "Binnenkort openen we een nieuw pand, dan gaan we daar aan de slag."