Home » Visual Management » Brabant Alucast
Brabant Alucast
Brabant Alucast

“Schaduwborden scheppen duidelijkheid”

Brabant Alucast is vanaf 2007 toonaangevend specialist in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van aluminium en magnesium auto-onderdelen. Het internationale bedrijf bestaat uit 5 geautomatiseerde werkmaatschappijen in Europa en levert onderdelen aan vrijwel alle grote automerken wereldwijd.

Brabant Alucast klantcase - schaduwborden

Lean Manufacturing

Arno van Erp is al een aantal jaren werkzaam als Lean Manufacturing Engineer op locatie Oss. Arno is dagelijks bezig om verspillingen te elimineren doormiddel van Lean Manufacturing. Ter ondersteuning van Lean is de 5S werkplekorganisatie methode geïmplementeerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de gangen in de fabriek van Brabant Alucast opnieuw zijn ingedeeld. Hierdoor zijn de werkprocessen aanzienlijk vereenvoudigd.

Standaardiseren

Er zijn bij elke werkplek speciale werktafels geïmplementeerd. Deze tafels zijn essentieel in de werkprocessen van de fabrieksmedewerkers. Het bedrijf was dus al langere tijd bezig met het standaardiseren van werkprocessen. Het verbeteren van schoonmaakprocessen binnen de organisatie stond hoog op de prioriteitenlijst tijdens de uitrol van 5S: ”Er was geen eenheid in de schoonmaakprocessen van de fabriek. Door het opstellen van een pitstoplijst en door de inzet van schaduwborden is daar verandering in gekomen”.

Brabant Alucast heeft 5 verschillende types maatwerk schaduwborden van Visual Workplace in gebruik. De borden zijn volledig in de huisstijl van Brabant Alucast geleverd door Visual Workplace. De fabriekshallen zijn hierdoor opgefleurd en de borden hebben gezorgd voor herkenning bij de medewerkers. Aan elke werktafel hangt een schaduwbord vol schoonmaakmaterialen, die de medewerkers zelf hebben uitgekozen. Arno vertelt: “Visual Workplace kwam al heel snel naar voren als leverancier van maatwerk visualisatiematerialen. We waren al bekend met het bedrijf en geloofden heel erg in hun expertise”. De adviseur kwam vrijblijvend langs op locatie in Oss om mee te denken over de oplossingen. “De adviserende rol van Visual Workplace is erg sterk, ze hebben me echt werk uit handen genomen. Allereerst is er meegedacht over de invulling van het bord. Hieruit kwamen praktische tips. Uit hygiënisch oogpunt hangen we de emmers nu bijvoorbeeld op de kop op het schaduwbord”. Om tot de meest geschikte schaduwborden te komen, probeerden de medewerkers van Brabant Alucast de diverse plaatmaterialen en schoonmaakmaterialen van VIKAN vrijblijvend uit:”Dat is toch op en top service?”, aldus Van Erp.

Brabant Alucast klantcase - schaduwborden

Testfase materialen

“Toen we 10 borden op de werkvloer hadden getest en het een groot succes bleek, wilde het bestuur de schaduwborden direct in de gehele fabriek gaan inzetten om eenheid te creëren.” Ook op de werkvloer werd er zeer positief gereageerd op de inzet van schaduwborden. Arno: “Het belangrijkste wat je moet doen tijdens een 5S implementatieproces is, naar mijn mening, de werknemers nauw bij het project betrekken en aandacht hebben voor hun mening. We hebben onze medewerkers laten beslissen over de in te zetten schoonmaakmaterialen en dat is achteraf gezien een goede zet geweest”.

Tevreden medewerkers

Na de implementatie van schaduwborden in de werkomgeving zijn de medewerkers tevens meer gemotiveerd doordat ze nu een gezamenlijk doel hebben, namelijk: samen de OEE verbeteren. Arno vertelt: “Wij hebben het contact met Visual Workplace als zeer prettig ervaren. De schaduwborden hebben ons echt geholpen de schoonmaakprocessen te verbeteren. Laatst waren er een aantal collega’s uit Italië op bedrijfsbezoek op deze locatie, zij werden dolenthousiast toen zij onze schaduwborden zagen en hebben er ook direct een aantal besteld voor op hun locatie.”
 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf? Wij denken graag met u mee voor een maatwerk oplossing. Contact met Visual Workplace​.

Brabant Alucast klantcase - schaduwbord