OEE prestatiemeting
OEE prestatiemeting

Visualisatie ter ondersteuning van OEE prestatiemeting

OEE is een efficiency indicator voor productie-installaties en -processen. Visual Management is een belangrijk hulpmiddel bij de sturing van productieprocessen en een veel gebruikte toepassing is het OEE bord. OEE borden zijn er in diverse varianten, afhankelijk van de aandachtsgebieden van de betreffende organisatie. Voor een producent van diepvries snacks heeft Visual Workplace een OEE bord ontwikkeld dat gebruikt wordt bij het dagelijks productie overleg. Op dit OEE bord wordt data gepresenteerd in magneetvensters en worden afspraken vastgelegd in de beschrijfbare tabel op het bord.

Frans Binnenhei - Productiemanager Royaan

“De borden van Visual Workplace gebruiken we onder andere om in het ochtendoverleg terug te halen wat er de dag daarvoor gebeurd is, bijvoorbeeld op het gebied van storingen en kwaliteitsissues. Eerst deden we dat aan tafel, nu staand in de gang bij het bord. Dat doen we met opzet. Zo houden we de vaart erin en medewerkers die langslopen vanuit de kleedkamers kunnen dan zien dat er echt iets gebeurt met de problemen die zij gemeld hebben.”

OEE voorbeeld van Royaan

Magneetvensters voor data presentatie

Magneetvensters kunnen gebruikt worden voor het presenteren van de OEE gegevens van een machine of lijn. Een magneetvenster bestaat uit een transparante kunststof sheet met een gekleurde rand en magneetstrips op de achterzijde. Ze zijn op iedere metalen ondergrond te gebruiken. Magneetvensters zijn verkrijgbaar in A3, A4 en A5 formaat en in de kleuren blauw, geel, grijs, groen, rood, oranje, grijs en zwart. 

Magnetische klemborden voor registraties

Magnetische klemborden zijn een goed hulpmiddel bij de registratie van gegevens op de werkplek. Daarbij valt te denken aan storingsregistraties, planninglijsten of kwaliteitsdocumenten. Vaak wordt gebruik gemaakt van voorbedrukte OEE formulieren, welke aan de voorzijde voorzien zijn van een tijdsregistratie en aan de achterzijde een handmatige OEE berekening bevatten. Voorbeelden van een OEE formulier aan te vragen via ons email adres. De magnetische klemborden zijn voorzien van sterke magneetstrips waarmee ze op OEE borden gehangen kunnen worden.

Klembord magnetisch A4 liggend - OEE documenten

OEE - Overall Equipment Effectiveness

In een ideale fabriek produceren installaties 100% van de tijd (beschikbaarheidsgraad), op 100% van de snelheid (prestatiegraad) en met 100% kwaliteit (kwaliteitsgraad). De OEE is het totaal rendement van een proces of machine en wordt als volgt berekend; OEE (%) = beschikbaarheidsgraad (%) x prestatiegraad (%) x kwaliteitsgraad (%). Het verschil tussen de ideale 100% en de werkelijkheid wordt aangeduid als het OEE verlies.

Advies?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Wij brainstormen graag en denken met u mee wat voor u de beste opties zijn. Maatwerk leveren en advies geven zijn is wat we doen. Contact met Visual Workplace​.

OEE voorbeeld van Royaan in gebruik