Kanban vs Scrum
Kanban vs Scrum

Kanban vs Scrum

Veel informatie, weinig voorbeelden

Mijn kennis over Scrum heb ik in de afgelopen weken met je gedeeld, maar ook de projectmethodiek Kanban is interessant om te belichten. Deze methodiek heeft namelijk veel raakvlakken met Scrum. Online is veel informatie te vinden over beide theorieën, maar er zijn nauwelijks praktijkvoorbeelden vindbaar. Daarom ben ik daar zelf naar opzoek gegaan en heb ik contact gezocht met klanten die Kanban- of Scrumborden bij Visual Workplace hebben aangeschaft. Hoe hebben zij Scrum of Kanban geadopteerd binnen de organisatie? In deze blog deel ik mijn bevindingen.

Wat is Kanban?

Allereerst vertel ik graag wat over de LEAN methode Kanban. Kanban werkt volgens het “pull” principe waarbij medewerkers het werk zelf naar zich toe moeten trekken. Door de implementatie van Kanban komt er betere doorstroming in de werkprocessen en wordt de hoeveelheid werk per teamlid verdeeld. Kanban werd bedacht door de Japanner Taijchi Ohno. De Japanse betekenis van Kan is visueel en ban is Japans voor bord. Met name voor langlopende projecten en voor voorraadprojecten is Kanban een goed hulpmiddel. Communiceren via een visualisatiebord is bij Kanban onmisbaar. Meer weten over Scrum? Lees hier mijn vorige blog.

Welke aanpak past het beste bij jouw team of organisatie? Om antwoord te krijgen op deze vraag en te weten hoe Kanban en Scrum in de praktijk worden gebruikt, heb ik met enkele van onze klanten contact gezocht. Welke aanpak gebruiken zij, hoe en waarom?

"Door het Kanbanbord en de maatwerk magneten hebben we fors kunnen besparen"

Stroopwafel fabrikant Daelmans werkt met Kanban, met als doel het inpakproces efficiënter te laten verlopen. Dit inpakproces is een ‘ongoing process’ die een Just-in-Time strategie behoeft, vandaar ook de keus voor Kanban. Kanban zorgt voor beperkte voorraden op de werkvloer zonder dat er tekort is aan materiaal. Op het bord dat wij voor Daelmans maakte, is visueel onderscheid gemaakt tussen de productielijnen en wordt met maatwerk kanban-magneten gewerkt. Hiermee wordt gecommuniceerd welk inpakmateriaal er nodig is op welk tijdstip. Floris Wiskie, Plantmanager bij Daelmans vertelt: “Door het gebruik van het Kanbanbord en de maatwerk magneten hebben we fors kunnen besparen op personeelskosten en ruimte in het magazijn.”

Kanbanbord Erasmus MC

"We zijn enorm blij met ons visualisatiebord!"

Bij Erasmus MC wordt een combinatie van Kanban en Scrum gebruikt. Het doel? Inzicht krijgen in de status van diverse taken en projecten. Bij het Erasmus UMC wordt niet gewerkt met een Product Owner en Scrum Master, maar wel met een zelfsturend team dat in korte tijd projecten oplevert. Sommige taken gaan zelfs in de ijskast, dit is echt typisch Kanban. De tasks in de ijskast staan gelijk aan struikelblokken. Het team bij het Erasmus UMC werkt met kortlopende acties die in sprints van 1 tot 3 weken worden afgerond, dat is dan weer typisch Scrum. Adrie Kuijpers: “We zijn enorm blij met ons visualisatiebord. Daarop wordt duidelijk welke projecten er lopen. We zijn nog oriënterende over hoe het gesprek rondom het bord eruit moet komen te zien”.

"Ondanks de overgang van Scrum naar Kanban geeft het bord nog steeds overzicht."

Het Belgische Test Achats wilde een manier vinden om sneller acties af te ronden. Ze startten daarom met Scrum om een basis te leggen. Hun ervaring: “We zijn van Scrum geëvalueerd naar Kanban. Toen we door Scrum onze werkwijze hadden verbeterd hebben we voor het standaardiseren gekozen om de flow verder door te zetten met Kanban. De reden hiervoor is dat Kanban in dit stadium beter paste en minder administratie behoeft dan Scrum. Ondanks de overgang van Scrum naar Kanban, is het bord dat Visual Workplace ons geleverd heeft, nog wel steeds bruikbaar en biedt een goed visueel overzicht”.

De conclusie

Elke klant gebruikt Kanban en Scrum op zijn/haar eigen wijze. Voordat je de keus maakt tussen een van de twee methoden, moet je jezelf enkele vragen stellen. Wat wil je bereiken? Wil je bijvoorbeeld processen verbeteren of op een efficiënte manier met een nieuw project beginnen? Hoelang is de doorlooptijd van een taak of project? Heb je te maken met deadlines?  En, of je nu Scrum of Kanban kiest, visualiseren is altijd belangrijk. Dit kan door middel van een maatwerk Kanban of Scrumbord.

Scrum- en Kanbanborden

Bij zowel Kanban als bij Scrum is visueel maken van taken en statussen zeer belangrijk. Dat klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren! Wij leveren deze borden, op maat, om ervoor te zorgen dat zo’n bord haarfijn aansluit bij de Kanban methodiek of Scrum aanpak (of de combinatie) die de klant gebruikt. Op de offertepagina heb je de mogelijkheid een aanvraag te doen voor een bord, waarna onze Sales Manager contact met je opneemt om de mogelijkheden door te nemen en samen te brainstormen over de invulling van het bord. We gaan daarbij altijd uit van de werk- en verbeterprocessen zoals ze in jouw organisatie zijn. Vervolgens gaan we aan de slag met het maken van een uniek ontwerp. Een scrum- of kanbanbord voorzien wij ook altijd van de huisstijl van jouw bedrijf, om betrokkenheid binnen het team te creëren en ervoor te zorgen dat het bord een blikvanger is in je kantoor.

Smiley op visualisatiebord

Kanban vs scrum board: de concrete verschillen

Het Scrum en het Kanbanbord lijken enorm op elkaar. Op beide borden wordt namelijk de workflow van een organisatie of project visueel.  Standaard komen daarom op beide borden de kolommen ‘to do’, ‘busy’ & ‘done’ te staan. Echter is daar natuurlijk variatie in mogelijk, zoals we hebben gezien bij de voorbeeld borden. Test Achats heeft bijvoorbeeld nog de kolommen ‘On Test’ en ‘Ready for Deploy’ bijgevoegd, waar er bij het Erasmus UMC juist weer de kolom ‘ijskast’ terug te zien is op het bord. Waar er bij Scrum een limiet is aan het aantal taken in de kolom ‘busy’, geldt bij Kanban een limiet op het aantal tasks op het complete bord.

Op zowel het Kanban als het Scrumbord zorg je ervoor dat de taken met de meeste prioriteit bovenaan geplaatst worden zodat daar eerst mee aan de slag gegaan wordt. Wel zien we op een Kanbanbord soms een speciale kolom terugkomen, voor taken waar spoed achter zit.

Bij het Scrumbord is vaak een speciale kolom opgenomen voor de backlog, bij Kanban borden zie je dit nauwelijks terug. Bij Scrum gaan de tasks dan van productbacklog naar sprintbacklog op het bord.

5 visuele tips voor uw scrum- of kanbanbord

Een sterke visuele start met Kanban of Scrum

Ben jij benieuwd hoe een visualisatiebord jouw Kanban of Scrum aanpak kracht bij kan zetten? Wij vertellen je graag over de mogelijkheden. In de bijgevoegde download vind je in ieder geval alvast wat tips om een goede start te maken met het visualiseren bij Scrum en Kanban!

Let’s make it visual! Veel succes.
Melissa

Reageer op dit artikel
  •  
    19 maart 2023 | 10:34 Gast: 1
    reageer op dit bericht

    555

  •  
    15 november 2023 | 08:37 Gast: Joep Swinkels
    reageer op dit bericht

    Goedemorgen!

    Ik ben Joep Swinkels medewerker van Dinnissen Process Technology. Dinnissen is een machinefabriek in de Food/Feed/Petfood/Aquefeed/Chemie en Farmacie. Wij bouwen van kleine machines tot complete machine lijnen voor onze klanten wereldwijd en zijn opzoek naar een goede manier om de project statussen te visualiseren op iedere werkplek. Hierbij willen wij de medewerkers in de productie meer bewust maken van de status van zijn of haar project en welke onderdelen nog gemaakt dienen te worden en al klaar zijn. Onze projecten verschillen zeer erg in de productietijd. Zo hebben wij projecten van minder dan 10 uur maar ook projecten van 600 uur. Zo is mijn vraag of jullie een goed voorbeeld hebben hoe dit goed te visualiseren per project op iedere werkplek.

    Alvast bedankt voor uw tijd en nog een fijne dag!

    Joep Swinkels

    •  
      15 november 2023 | 08:42 Gast: Dana
      reageer op dit bericht

      Hi Joep,

      Hier kunnen we je zeker mee helpen!
      Zou je ons een mailtje kunnen sturen met jouw contactgegevens? Via de chat rechtsonder in beeld kan ook. Dan kan ik je koppelen aan de juiste Project Manager :-).

      Groetjes,
      Dana
      custom@visualworkplace.nl