Home » Visual Management » Visual Management BLOGS » Visual Management » Een georganiseerd & visueel sterk whiteboard in slechts 3 stappen
Een georganiseerd & visueel sterk whiteboard in slechts 3 stappen
Een georganiseerd & visueel sterk whiteboard in slechts 3 stappen

Een georganiseerd & visueel sterk whiteboard in slechts 3 stappen

Vrijwel dagelijks kom ik ze tegen, een standaard whiteboard waar informatie op wordt gedeeld. Of het bord wordt ingezet voor interne communicatie of communicatie richting klanten, zou het handig zijn als het bord overzichtelijk en geordend is.

Uit mijn ervaring laat de praktijk vaak het tegenovergestelde zien. Documenten die over elkaar hangen, ongeorganiseerde informatie, oude en nieuwe informatie hangt door elkaar en zo zie ik nog veel meer visueel zwakke punten. Punten die het bord eerder afschrikken dan uitnodigen.

Standaard whiteboard dat ik vaak tegenkom

Kijkt u eens om uw heen, heeft u in uw organisatie een whiteboard in gebruik die niet optimaal ingezet wordt? Kan uw whiteboard ook een visuele ‘make-over’ gebruiken?

Hiernaast ziet u een voorbeeld zoals ik ze vaak aantref. Een whiteboard met losse documenten, zonder enige visuele prikkels. Volgens mij kunnen we dit in 3 simpele stappen veranderen in een visueel, georganiseerd whiteboard.

Magneetvenster A4 formaat

Stap 1. Gebruik magneetvensters

Magneetvensters zijn het perfecte hulpmiddel op het gebied van presentatie & Visual Management. Magneetvensters maken het bord voor het oog een stuk rustiger doordat ze strak naast elkaar te plaatsen zijn. Magneetvensters zijn leverbaar in A3, A4 & A5-formaat en te verkrijgen in 8 verschillende kleuren en een drietal kleurencombinaties. Door het gebruik van kleur geeft u een visuele status mee aan het document dat er achter geplaatst wordt. Zo kunt u bijvoorbeeld een positief resultaat voorzien van een groen venster (lees hier meer over kleurgebruik).

Geef ieder onderwerp op het bord een andere kleur maar beperk dit tot maximaal 4 of 5 om het overzicht te bewaren. Mocht u een groot whiteboard hebben en meer onderwerpen inzichtelijk willen maken kijk dan kritisch naar het aantal onderwerpen en beslis wat voor u écht belangrijk is. Kies voor deze onderwerpen een onderscheidende kleur en zorg dat de rest een algemene uitstraling heeft. Wilt u het document aan het bord beschrijven? Maak dan gebruik van een magneetvenster inclusief uitsnede.

Titelkader voor boven een magneetvenster

Stap 2. Gebruik titelkaders

Waar magneetvensters al onderscheid maken door kleur kunt u de verschillende onderwerpen visueel nog sterker maken door titelkaders te gebruiken. De kaders passen precies boven de magneetvensters en zijn verkrijgbaar in exact dezelfde kleuren. Met deze titelkaders geeft u op een professionele wijze een titel aan de vensters die eronder hangen. Deze titelkaders zijn verkrijgbaar in A3, A4 & A5 en zijn zowel portrait als landscape in te zetten.

Magnetische ringbanden om documenten te archiveren

Stap 3. Gebruik ringbanden

Een magnetische ringband is ideaal voor het visualiseren van grotere hoeveelheden informatie op zowel A4 als A5 formaat. Door het gebruik van een ringband neemt het geen enorme hoeveelheid ruimte in beslag maar is het toch inzichtelijk voor de ‘gebruiker’ van het bord doordat je kunt bladeren.

De magnetische ringband is ideaal in te zetten om documenten te archiveren. Soms is informatie op dat moment niet direct belangrijk genoeg om onder een magneetvensters visueel te maken maar moet het wel inzichtelijk blijven op het bord (wees hier wel heel selectief in, is de informatie op het document echt belangrijk genoeg om op het whiteboard te archiveren?). Door het te archiveren met een ringband zorgt u ervoor dat alleen de informatie die op dat moment het belangrijkst is direct inzichtelijk is in de magneetvensters maar de overige informatie toch terug te vinden is op het whiteboard.

Georganiseerd en visueel sterk whiteboard

Het resultaat

Door bovenstaande stappen toe te passen op ons voorbeeldbord krijgen we onderstaande uitkomst; een visueel sterk bord dat doormiddel van kleur en kaders onderscheid maakt in belangrijke en minder belangrijke informatie. U brengt rust en overzicht aan en maakt het informatiebord weer toegankelijk voor uw medewerkers/collega’s.

Uiteraard heeft TnP Visual Workplace meer producten in haar assortiment om uw whiteboard visueel sterker te maken. Wilt u graag eens zien hoe dit voor een van uw whiteboarden kan werken? Reageer dan hieronder of neem contact met ons op. Wij helpen u graag met een visuele uitwerking zoals in deze blog.

Succes!

Reageer op dit artikel