Kleurcodering
Kleurcodering

Kleurcodering

In deze blog van Cemex vertelt Marlou van Jaarsveld, onze Creative Director, alle in’s & out’s over kleurcodering in de professionele schoonmaak. Met praktische informatie, tips, actuele ontwikkelingen en inspirerende praktijkvoorbeelden.

Cemex

Cemex is onze leverancier en distributeur van Vikan schoonmaakmaterialen in Nederland op het gebied van van (voedsel)veiligheid en hygiëne omgevingen.

Kleurcodering

Marlou maakt het regelmatig mee dat bedrijven vol enthousiasme starten met kleurcodering, maar na verloop van tijd vastlopen. “Met het toekennen van kleuren aan bepaalde zones, teams of productieprocessen zorg je voor duidelijkheid, maar dit werkt alleen als vooraf alle onderlinge verbindingen inzichtelijk zijn  gemaakt en er concrete doelstellingen zijn geformuleerd op het kleurgebruik. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om elke ruimte een andere kleur te geven, hoe ga je dan om met de kleuren rondom bijvoorbeeld afvalsigning binnen je bedrijf? Daar loop je snel op vast. Een duidelijke kleurlegenda, verwerkt in Visual Management Tools biedt hiervoor de oplossing.”

De zichtbaarheid van Lean

De kerngedachte van Lean is het maximaliseren van de klantwaarde en het minimaliseren van verspillingen. Visual Management Tools ondersteunen dit proces door alles zichtbaar te maken op de werkvloer. Het zijn de visuele producten die de verbindende factor zijn in een Productie Systeem.  “Door het toekennen van kleur en andere visualisaties worden onder andere prioriteiten en afwijkingen op de standaarden zichtbaar. Dit helpt je als bedrijf om beter te focussen en continu te blijven verbeteren.

Let’s get Visual

Visual Workplace is expert op het gebied van Visual Management. “Met onze creatieve maatwerk aanpak en visuele oplossingen helpen we bedrijven met een goed draaiend productiesysteem. Een productiesysteem refereert aan een optimale organisatie. Het gaat om de mensen, de middelen, de werkplek, de prestatiesturing en een cultuur van continu verbeteren. Visuele producten, met als basis een duidelijk kleurcoderingssysteem, verbinden deze onderdelen op een zichtbare wijze. De visuele producten zijn faciliterend aan onderwerpen als veiligheid en kwaliteit. Een schaduwbord is hier een goed voorbeeld van. Dit zorgt ervoor dat schoonmaakmaterialen en gereedschappen op een vaste plaats op de werkplek hangen en dat medewerkers weten waar en waarvoor deze producten gebruikt mogen worden. Dit helpt kruisbesmetting voorkomen, wat in high care omgevingen essentieel is.”

Ontwikkeling

"Kleurcodering is binnen Visual Management ontzettend belangrijk, maar ook iconen en teksten zijn onderdeel van onze visuele oplossingen."

"Toen ik vijftien jaar geleden begon, was ik eerlijk gezegd verbaasd over het feit dat er geen uniforme regels zijn voor het gebruik van kleuren. Er bestaan overal internationale richtlijnen voor, maar niet voor het gebruik van kleur, terwijl dit juist zo verhelderend kan werken."

"Nu bepalen wij samen met de klant de ‘regels’ op basis van een voor hen duidelijke kleurcoderingslegenda. Ik merk wel dat er steeds vaker vaste kleuren toegekend worden voor specifieke toepassingen. Zo houdt de combinatie zwart-geel vaak verband met veiligheid en rood met kwaliteit. We hebben als bedrijf de ambitie om wereldwijd de meest creatieve kennisdeler te worden op het gebied van Visual Management en daar is kleurcodering een essentieel onderdeel van."

Samenwerking

"We nemen bij Cemex de Vikan Schoonmaakmaterialen af en diverse hygiëneproducten, waaronder PBM displays en handwasproducten. Deze koppelen wij dan aan de juiste signing. Andersom treden we regelmatig op als sparringpartner en adviseur voor de klanten van Cemex."

"We bezoeken dan samen de productieruimte of werkplek om te kijken hoe we kleurcodering optimaal in kunnen zetten, met Visual Management Tools als uitgangspunt."

Reageer op dit artikel