1-3-10 Regel - CHECKS Visualisatiebord
1-3-10 Regel - CHECKS Visualisatiebord

1-3-10 Regel - CHECKS Visualisatiebord

Visualisatieborden, Daily Management Whiteboarden

Visuele borden moeten simpel en direct duidelijk zijn. Een open deur als je het mij vraagt. Toch zien we veel organisaties stoeien met het inrichten van hun daily management borden, huddle boards, performance borden, doelstellingen borden of KPI borden. Een tip die ik kan geven is; blijf het doel van het bord voor ogen houden. Wat moet het direct laten zien? Wat moet het uitlichten?

1-3-10 Seconden CHECK

Grappig, ik dacht dat bovenstaande omschrijving van de regel de juiste was. Al jaren gebruik ik die specifieke term. Het internet denkt er blijkbaar anders over. Ik zie dat het ook de "10 foot rule" genoemd wordt, of de "3 seconds rule of Visual Management". We kunnen het heel spannend maken, maar uiteindelijk zegt deze richtlijn dat een whiteboard snel duidelijk moet zijn.

Visualisatiebord, performance whiteboard, daily management boards, visual management

Wanneer is een visualisatiebord STERK?

Hoe toets je of een dagstartbord, een performance bord of een huddle board visueel krachtig genoeg is. Als je een ruimte binnen loopt en je ziet daar een whiteboard hangen kun je onderstaande toetsing dan snel uitvoeren? Heb je snel genoeg in de gaten tijdens jouw Gemba Walk wat de stand van zaken is?

Die toets kun je eenvoudig doen aan de hand van de 1-3-10 regel.

1 seconde

1 sec.

Je moet binnen 1 seconden kunnen zien of je wel of niet op koers vaart? Lopen we "on target"? Rood of groen? Goed of fout?

3 seconde

3 sec.

Binnen 3 seconden lees je wat de afwijking op de norm is en of die goed of fout is? Dus de norm is zwart, de afwijking is bij goed groen en bij fout rood.

10 seconden

10 sec.

De volgende scan over het bord doe je op actie. Als de norm een negatieve afwijking heeft, dan moet er actie ondernomen worden. Bij voorkeur volgens de PDCA methode, inclusief zichtbare verantwoordelijke en deadline.

Verbeteren

Het DOEL van een visueel bord?

Uiteindelijk is het doel van visualisatiebord om inzicht te geven op prestaties. Hoe doen we het? Simpel maar doeltreffend. Geen ingewikkelde tabellen, grafieken of documenten. Maar groen of rood, goed of fout.

TIPS

  • Houd het simpel
  • Pas de inhoud van het bord aan op de doelgroep; wie moet het gebruiken?
    • Wie moeten het begrijpen?
  • Werk met getallen en content waar het team al mee werkt
    • Geen ze geen nieuwe data om te begrijpen, 
    • Gebruik bestaande data, welke je op het bord visueel en begrijpelijk maakt

Hulp nodig voor jouw visualisatiebord? Daar zijn we voor. Laat je persoonlijk adviseren door één van onze Project Managers.

+31 (0)24 82 00 265
custom@visualworkplace.nl

Reageer op dit artikel