Home » Visual Management » Visual Management BLOGS » 5S Werkplekorganisatie » Een schaduwbord, wat, waarom en hoe eigenlijk?
Een schaduwbord, wat, waarom en hoe eigenlijk?
Een schaduwbord, wat, waarom en hoe eigenlijk?

Een schaduwbord, wat, waarom en hoe eigenlijk?

"Een paneel met schaduwen (eigenlijk silhouetten) van schoonmaakmaterialen, gereedschappen en/of productielijnonderdelen (wisseldelen bijvoorbeeld)."

Om je echt inhoudelijk goed antwoord op die vragen te kunnen geven start ik bij de basis. Een schaduwbord is één van de visuele controlepunten (ook wel; visuele standaarden) van 5S werkplekorganisatie.

5S afbeelding

5S & 'Standhouden'

Bij de toepassing van 5S werkplekorganisatie wordt gestreefd naar een optimale inrichting van de werkplek. Op een georganiseerde werkplek hebben alle materialen een vaste plaats en zijn overbodige materialen afwezig. Daarnaast wordt de werkplek volgens vastgestelde standaarden schoongehouden en wordt de 5S-staat van de werkplek frequent beoordeeld middels een 5S audit .

Geen hogere wiskunde, behalve het 'Standhouden' van die afspraken en werkwijze is vaak lastig. Bij deze stap is het de gouden tip om genoeg visuele controlepunten in te bouwen.

Heineken schaduwbord

Een schaduwbord als 'Visueel controlepunt'

Wat is nou zo'n visueel controlepunt? Het is een schaduw, markering en/of silhouet voor een item dat staat voor 'een gewenste standaard'. Vragen die je moet stellen rondom deze 'gewenste standaard' zijn bijvoorbeeld: Welke producten moeten aanwezig zijn bij deze werkplek? Wat benoemen we gezamenlijk als de standaard en wat doen we bij een 'lege' standaard (of zichtbare schaduw)?

Onbewust zegt een zichtbare schaduw op een schaduwbord een heleboel. Er is namelijk afgeweken van de benoemde standaard. Als je geen schaduwen of markeringen koppelt aan een item, betekent dat het item de volgende keer weer op een andere plek terecht kan komen. Door het toekennen van de benodigde schaduwen bouw je zelf de juiste 'visuele controles' in. Wat heb ik nodig op mijn werkplek en waar wil ik niet naar zoeken?

"Visuele controlepunten gebruik je om afwijkingen op de standaard duidelijk zichtbaar te maken"

Schaduwbord Visual Workplace

Wat levert een schaduwbord op?

Door het aanbrengen van visuele controlepunten op de werkplek wordt er bewust een bepaald gewenst gedrag gestimuleerd. Als je ziet dat er iets mist, word je er direct op gewezen dat het van de standaard afwijkt.

Wanneer je controlepunten op de juiste manier implementeert levert dit de volgende resultaten op:

  • een duidelijke werkstandaard
  • goed zicht op afwijkingen van de standaard (prestaties)
  • gezamenlijke betrokkenheid bij het werkproces (teamfocus)
  • verminderd de zoektijd naar items drastisch
  • verminderd de looptijd en loophoeveelheid rondom de werkplek (efficiënter werken)
  • items raken minder snel "kwijt", oftewel minder vervangingskosten
  • ze zetten een visuele basis voor een continu verbetercultuur
Marlou Visual Workplace

Gouden tips ontvangen?

Hoe je een schaduwbord of gereedschapsbord dan goed inzet? Daar geef ik gratis een paar tips voor weg. Neem contact met ons op door het formulier hieronder in te vullen en we sturen je een document met 'DE GOUDEN TIPS' op :-)!

Ontvang de gouden tips!
TROMP BV schaduwbord
Reageer op dit artikel